Hopp til innhold

Mange av klassekameratene til August forbinder fortsatt sirkus med lukten av sagmugg og synet av elefanter langt utenfor sitt naturlige element. Men for 15-åringen fra Trondheim og stadig flere er sirkus kulturutøvelse på et helt annet plan.

– For meg er sirkus historieformidling som skaper en stemning og får fram følelser hos publikum. Som utøver må du beherske både styrke, akrobatikk, teknikk, dans og teater. Det er mye som skjer på én og samme tid, og du må holde hodet kaldt og være ett hundre prosent til stede fra begynnelse til slutt. Å få Drømmestipendet var stort for meg personlig, det har løftet drømmen min om å bli profesjonell sirkusartist i Cirque du Soleil. Tildelingen har dessuten bidratt til mer oppmerksomhet rundt sirkus som disiplin, sier August.

Stor reisevirksomhet

Fascinasjonen for sirkus startet da August begynte ved Trondheim kommunale kulturskole i 2010. Tre år senere avanserte han til den videregående sirkuslinja med sjonglering – eller diabolo – som hoveddisiplin.

– Sirkuslinja på kulturskolen er liten på verdensbasis, men stadig voksende. Miljøet er utrolig godt på tvers av alder og sirkusdisipliner, og når karrieren som utøver er over, ønsker jeg å bidra til å utvikle sirkusmiljøet i Norge ved å undervise barn og unge, sier August, som også er medlem av Nidaros Nysirkus.

Pappaen til August er Rasmus Rohde, blant annet kjent fra Rasmus og Verdens Beste Band. Mamma Ane Aass er tidligere skuespiller og arbeider i dag som regissør. Men kreative gener er ingen garantist for suksess. Talentet og viljen må også være der. August har begge deler, noe som har resultert i en rekke opptredener både i kulturskolesammenheng, i kommunal regi og hos private aktører.

Reisevirksomheten til kurs og festivaler i både inn- og utland har vært stor, og i juli står European Juggling Convention i Lublin for tur. – Jeg trener mange timer hver eneste dag, og kurs og festivaler gir nye impulser, som er kjempeviktig for utviklingen min. Men alt koster penger, og derfor har drømmestipendkronene også vært av stor betydning økonomisk sett, sier August.

To drømmestipend og en urpremiere

August fikk sitt drømmestipend overrakt 12. juni i fjor, under den offisielle åpningen av Kulturskolefest 2016 på Trøndelag Folkemuseum. For elever og lærere ved Trondheim kommunale kulturskole er arrangementet årets desiderte høydepunkt.

Kulturskolen har hatt stipendmottakere hvert eneste år siden Drømmestipendet ble etablert i 2003, og i fjor fikk August og perkusjonisten Johannes Gabrielsen Lysholm overrakt drømmestipend. Etter tildelingen kunne publikum nyte en urpremiere der perkusjonsspill og sirkusutøvelse smeltet sammen i et forrykende nummer med sjonglering av trommestikker og musikk på høyt nivå.

– Utrolig artig å få overrakt stipendet i slike omgivelser, og veldig kult at Johannes og jeg fikk mulighet til å opptre sammen. Drømmestipendet har definitivt styrket selvtilliten min, og jeg har mer lyst enn noen gang til å bli profesjonell sirkusartist. Neste steg på veien på veien er sirkuslinja ved S:t Botvids gymnasium i Sverige og deretter ENC, som er en sirkusskole i Montreal. Jeg har et stykke å gå, men er rede til å gi alt for at drømmen om å jobbe i Cirque du Soleil, skal bli en realitet, avslutter August Rohde Aass.

Tekst: Hege Arstad   Foto: Egil Hofsli

(Utlagt: 20. februar 2017)