Hopp til innhold

Drømmestipendet utdeles av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Én million kroner utdeles til hundre unge kulturutøvere i hundre kommuner. Hver stipendmottaker får 10.000 kroner.

Rekordmange 266 søkte om Drømmestipend i år. 100 slapp gjennom nåløyet. En av dem er 14-åringen Ine Aurora Skaug, som også deltok ved den nasjonale markeringen.

– Overrasket, men naturligvis også veldig glad, er hennes reaksjon på stipendet.

Ballettalentet fra Fet kommune var en av flere stipendvinnere som fikk vist seg fram i forbindelse med en nasjonal markering på Nationaltheatret onsdag, der blant andre representanter for juryen, Oslo kommune, Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd var til stede.

– Et utrolig imponerende nivå på disse ungdommene, mener juryformann Mari Maurstad. – Jeg blir lykkelig over å se et så høyt nivå. Jeg ser at de riktige er trukket ut, og at det er snakk om store, fine drømmer og talenter. Og så håper jeg virkelig at de får til drømmene sine, sier Maurstad.

– Helt fantastisk

Også styreleder Aase Sætran i Norsk kulturskoleråd lot seg imponere.

– Det vi har sett og hørt her i dag er bare helt fantastisk, mener hun. Årets utdeling av Drømmestipendet er den åttende i rekken, og Sætran gleder seg allerede til 10-årsjubileet om to år.

– Da hadde det vært morsomt med en feiring der tidligere drømmestipendvinnere som Tine Thing Helseth, Didrik Solli Tangen og Eldbjørg og Ragnhild Hemsing kan være med.

Sætran er glad for at utdelingen av Drømmestipend også betyr at man får vist fram så mange flotte talenter, og at kulturskolene får den positive oppmerksomheten de fortjener.

– Jeg håper at dere husker kulturskolen når dere er i gang med karrieren dere nå drømmer om. Kanskje var det Drømmestipendet som bidro til det lille ekstra, sa Sætran til stipendvinnerne som var samlet på Nationaltheatret.

De representerte alt fra ballett til klassisk sang og teater, og hadde klar oppfatninger om hva de skal bruke pengene til:

– Å bli enda bedre
– Jeg skal gå på sommerskole i Utlandet, så pengene kommer godt med, sier Ine Aurora Skaug. Hun ønsker å bli ballettdanser, men vet at det kreves enormt mye for å nå målet.

– Det gjør det, men så lenge det er morsomt å holde på er det ingen fare. Og morsomt er det. Virkelig, sier Ine.

Men hva betyr det egentlig, å bli innstilt til og få Drømmestipendet? Veldig mye, tror juryleder Mari Maurstad.

– 10.000 kroner kanskje ikke så veldig mye penger i dag. Men stipendet betyr anerkjennelse, både i miljøet de unge representerer og i den kommunen de kommer fra. Og så gir det nok også en selvtillit som man trenger på veien framover.

Maurstad har imidlertid et tips til framtidige stipendsøkere.

– Det jeg synes mange ikke har vært så flinke til, er å beskrive drømmen sin. «Jeg ønsker meg et nytt trekkspill» er ikke nok. De fleste kunne vært flinkere til å utbrodere drømmene sine. «Jeg ønsker å bli bedre» er for vagt, sier Maurstad.

Tekst: Knut Utler (Utlagt: 9.6.2011)