Marja Helena Fjellheim Mortensson

Kort beskrivelse av meg:

Mitt navn er Marja Helena Fjellheim Mortensson, jeg er 17 år og kommer fra Svahken Sïjte/Elgå Reinbeite distrikt i Engerdal kommune. Jeg er sørsame og prater sørsamisk, et språk som bare noen hundre mennesker prater. Familien min driver med reindrift. Jeg startet med sang/joik når jeg begynte i 1 klasse. Og har sunget siden den tid. Jeg går nå første året på videregående ved Stange Musikklinje.
Jeg lever etter mottoet, ”Et liv som musiker gjør en kanskje ikke så rik på penger, men jo mer rik på opplevelser.”

Min musikalske drøm for fremtiden:

Min musikalske drøm for fremtiden er og kunne få drive på videre med det jeg elsker, nemlig å skrive og fremføre sørsamisk musikk. Når jeg skriver sanger og komponerer joiker, skriver jeg om det jeg synes er viktig å få frem og alt som opptar meg. Det kan være alt fra natur til politikk. Jeg vil at musikken min skal ha et budskap og for meg blir komponeringen også en slags kulturformidling av det sørsamiske. Jeg håper at mine sanger kan skape en enda større kulturforståelse, og som et virkemiddel har jeg brukt visuell kunst. Siden jeg synger på et språk som ikke så mange forstår har jeg vist bilder samtidig med musikken jeg fremfører. Og jeg tror at publikum forstår sangenes innhold gjennom musikkens stemning og bildene som hører til.

I fremtiden vil jeg jobbe med å fremme sørsamisk musikk, og drømmen er å kunne leve av det. Jeg leker også med tanken om å lage eller være med i en sørsamisk/samisk musikal. Hva med å lage en musikal à la ”Kautokeino opprøret” eller noen andre hendelser i sørsamisk historie. Det hadde vært kult.

Jeg som mange andre har blitt inspirert av litt av hvert, alt fra listepop til jazz til joik. Men for meg er det en bit som mangler, og det er å få lære mer om de gamle joikene som er urkraften til den sørsamiske og samiske musikken vi har i dag. Det å få være sammen med og å lære av tradisjonelle joikere, vil nok gi meg masse inspirasjon til å arbeide videre med joiken i min musikk. Ikke minst å få studere gamle joiker og tekster som har blitt bevart i arkiver. Dette er noe som er viktig for meg og dette er noe jeg gjerne vil videreføre. De gamle samiske joiketradisjonene er noe jeg så gjerne vil ha mulighet til å studere, noe som vil innebære en del reiser i Skandinavia. Og skulle jeg være så heldig å vinne et drømmestipend, ville de pengene gjort godt.

Drømmen

Kategori: Musikk

Sted: Engerdal, Hedmark

Nominert: 2012

Medlemmer:

Marja Helena Fjellheim Mortensson (født 1995)
Samisk sanger/låtskriver

Bilder:

Mediafiler:

Upload from håhkoe.mp3