Hopp til innhold

For Alexander Pavelich kom Drømmestipendet på et perfekt tidspunkt. Han hadde allerede flytta til England for å ta fatt på musikkutdannelsen ved Liverpool Institute for Performing Art (LIPA), men var fortsatt usikker om hvorvidt han hadde det som trengtes for å realisere drømmen om å leve av musikken.

– For meg ble tildelingen av Drømmestipendet den endelige bekreftelsen på at musikerdrømmen var oppnåelig, og at jeg hadde gjort rett i å satse på denne utdannelsen. Selvtillit, motivasjon og ekstern bekreftelse på egne ferdigheter er alltid viktig, men spesielt viktig når en er ung. At en også får en økonomisk kickstart, eksponering og oppmerksomhet helt i begynnelsen av en mulig karrierevei, gjør Drømmestipendet til en flott og essensiell ordning for unge kulturutøvere, sier Alexander Pavelich til drommestipendet.no.

Musikerfamilien Pavelich    

Alexander vokste opp som eldstemann i en søskenflokk på seks i en familie som er langt over gjennomsnittlig musikkinteresserte. Foreldrene Kari og Michael er primus motorer for Opera Nordfjord, og ble nylig hedret med Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid.

Alexander lærte å spille piano og gitar ved Kulturskulen i Eid. Tolv år gammel debuterte han på scenen med en liten rolle i Opera Nordfjords oppsetning av La Bohème. Han har vært perkusjonist i korps og klassisk ungdomsorkester. 15 år gammel overrasket han alle med å stille opp i UKM med en selvkomponert pianoballade.

– UKM ga mersmak, og tenårene ble preget av deltakelse i diverse rockband før jeg reiste til England der jeg fortsatte å skrive låter og beveget meg over i indierock, progrock og neo-nostalgisk retropop og bandet Eye Emma Jedi, forklarer Alexander. Sistnevnte band ble det første til å bli listet med seks av seks låter på P3, og er forløperen til bandet Lovespeake, der Alexander nå er med. Lovespeake debuterte med albumet «DNA» i 2016, og fikk flere riktig gode anmeldelser.

Låtskrivergrossist

Alexander er stjernekamp-kjemperen som først skapte seg et navn ved å skrive låter for andre. Han er en ettertraktet topliner og featuring-vokalist for produsenter i inn- og utland, og har samarbeidet med listetopper som Nick Jonas, Mugisho, Lemaitre, Dagny, Julie Bergan, Broiler, JCY og Marcus & Martinius, for å nevne noen.

I tillegg til å være låtskriver og artist er han også produktsjef i Toothfairy, og sitter med det kreative ansvaret i låtskrivercampen By:Songs, som holder jevnlig sessions i Oslo og Hamburg.

– Etter «DNA» bestemte jeg meg for å legge livespilling på hylla for å konsentrere meg om å være småbarnsfar og låtskriver. I det siste året har jeg vært en del av apparatet bak boybandet Mr. Tyger, som er en av Kinas største popsatsinger noensinne. Jeg har hatt flere sessions i Kina, Sør-Korea og Thailand med Mr. Tyger, og har plassert 20 låter til bandet. Det er utrolig spennende å se hvordan markedet i Kina utvikler seg. Tidligere har markedet vært preget av mye piratvirksomhet, men nå starter strømmetjenestene å bli lovpålagt med premiumabonnement, noe som gjør at inntektene vil gå betraktelig opp, sier Alexander.

Tilbake til ungdomsrøttene

I fjor ble Alexander hentet inn som sjangerekspert og mentor da fjorårets stjernekampdeltakere skulle bryne seg på sjangeren EDM. På lørdag sto han selv på scenen i samme sjanger i H3 Arena. Tiden i skyggen av andre artister, er dermed definitivt over.

– Stjernekamp har vært en skikkelig berg- og dalbane der jeg har fått virkelig krevende utfordringer i sjangre som ligger langt utenfor komfortsonen. Men deltakelsen har vært en fantastisk reise, som har pustet liv i artistdrømmen, sier Alexander.

Lørdag 13. oktober står hardrock og joik for tur, og de fire gjenværende deltakerne må atter en gang tre inn i rollen som musikalske kameleoner.

– Når det gjelder hardrock skal jeg gå tilbake til ungdomsrøttene, til han karen som satt på gutterommet og trykte på repeat for å lære seg «Enter Sandman» av Metallica. Joik blir derimot en helt ny sjanger for meg, men jeg har fått veldig lærerik coaching av Johan Anders Bær. Jeg skal framføre låten «My home is my Heart». Melodien er kjempefin, og blir helt episk når den går over i refrenget, sier Alexander.

Drømmer fortsatt

Da Alexander skrev søknaden til Drømmestipendet for elleve år siden, var den store drømmen å spille for tusenvis av mennesker, være på veien og jobbe med musikken samtidig som han opplevde verden. Men selv om 30-åringen har oppnådd mye som både låtskriver, artist og stjernekampdeltaker, har han ikke slutta å drømme.

– Jeg lever fint av det å være låtskriver og har sett mye av verden gjennom drøssevis av sessions og camper, Men jeg drømmer fortsatt om å skrive en hit som topper verdenslistene, og jeg har ekstremt lyst til å synge live foran et hav av mennesker på store konsertarenaer. Ja, og så vinne Stjernekamp da, sier Alexander, som gjerne deler ut tips til potensielle drømmestipendmottakere som drømmer om å gjøre lidenskap til levebrød:

– Ikke slutt å drømme, og mist aldri troen på deg selv. Det vil alltid komme øyeblikk der det butter imot og tvilen nager, men det er nettopp da det er viktig å være fokusert og holde fast ved drømmen. Drømmer er til for å virkeliggjøres, avslutter Alexander Pavelich.

Morsomme fakta: Alexander er ikke den eneste i familien Pavelich som har mottatt Drømmestipendet. I 2011 gjorde bror Simon som Alexander i gjorde i 2007. I år ble så Drømmestipendet tildelt Alexanders lillesøster Martha. Hun fikk sågar drømmestipend også i 2017, som medlem i bandet Indigo Child. Fire drømmestipend i samme søskenflokk – best i landet!

Tekst: Hege Arstad   Foto: nrk.no   (Utlagt: 11. oktober 2018)