Jeanette fikk Drømmetreff med filmregissør Margreth Olin

OSLO: På ett av Oslo musikk- og kulturskoles øvingsrom skjedde det nylig noe som en ung kunstner lett karakteriserer som magisk. Drømmestipendmottaker Jeanette Trzcinska Auen fikk møte sitt store forbilde, Margreth Olin, til noe som for Jeanette ble en meget inspirerende og lærerik samtale under fire øyne.


Bildene: Siden Jeanette har fått Drømmestipendet for sitt fotoarbeid, falt det seg naturlig at hun fotograferte seg selv og Margreth Olin, mens de begge ble fotografert av Norsk kulturskoleråds fotograf.  

 

– Dette har gitt meg en selvtillitsboost, sier en takknemlig Jeanette entusiastisk, etter møtet med Margreth Olin.

Les om Jeanette Trzcinska Auen og drømmen hennes her

Jeanette Trzcinska Auen fra Hof i Holmestrand er en multikunstner som med sine uttrykksfulle fotografier og gode drømbeskrivelse fikk drømmestipendjuryen til å sperre øynene litt ekstra opp. Derfor fikk stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping lyst til å oppfylle litt mer av Jeanettes drøm: Et møte med regissørforbildet Margreth Olin.

Hun er en av landets fremste dokumentarfilmskapere, noe listen av priser kan bevitne. Hun løfter gjerne fram de svake, og forteller såre historier med stor doser ydmykhet og respekt.

Mye mer om Margreth Olin på nettstedet margretholin.com her

Varmt og godt møte

Det ble et varmt og godt møte, der Jeanette fikk mange gode råd for karrieren videre. Særlig om det å stille spørsmål som er så enkle at de blir komplekse.

– Når du jobber med et prosjekt, kan det være lurt å strekke seg til å jobbe med folk som er flinkere enn deg selv, og som har mer erfaring. Da vil disse trekke deg med seg opp og framover. Ikke være redd for å ta kontakt med den profesjonelle delen av feltet du jobber på, råder Margreth Olin.

Selv har Olin laget mange filmer som har høstet stor begeistring både hos kritikere og publikum. Men trolig har også hun gjort mange feil langs sin karrierevei, som andre kan lære av uten selv å begå.

Ulike uttrykk – men noe viktig felles

Margreth Olin satte stor pris på å kunne stille til et møte med Jeanette, og hun kunne lett tenke seg tilbake i tid til da hun selv var i startfasen samt at hun vet at det betyr mye å treffe noen som holder på med noe som gir gjenklang i en selv. Olin sier at hun i samtalen med drømmetreffvinneren merket at Jeanette i sin beskrivelse av og begrunnelse av sitt valg av utstillingsprosjekt (mer om dette lengre nede i teksten, red,anm.) brukte samme ord og formuleringer som hun selv bruker i sitt arbeid, og som handler om det å utfordre og ta tak i seg selv i det vanskelige.

– Det finnes noe som ikke er fortalt, noe som er tilslørt, noe man ikke tør gå i møte med, sier Margreth Olin. – Kunsten er å skrelle av lagene og komme inn til det nakne. Fortellingen om fortellingen er like viktig som fortellingen selv. Omtanken man gir bildet er helt avgjørende for hvordan det treffer, sier Margreth Olin. Hun hadde mange gode råd til Jeanette, for selv om de har forskjellige uttrykk, er historiefortellingen felles.

Fotoserie om ungdom og psykiske lidelser

I sine kunstuttrykk fokuserer 20-åringen det å dokumentere og det å uttrykke følelser gjennom å skape. Og siden Jeanette har en sterk interesse for flere kunstarter, har hun allerede et tydelig særpreg i sin kunstfotografering.

Nå ønsker hun å arbeide fram en fotoserie om temaet ungdom og psykiske lidelser. Blant annet gjenstår det å finne et ideelt utstillingslokale.

Ekstra gave til noen utvalgte

Drømmetreffet er en ekstra gave som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping spanderer på en håndfull av årets drømmestipendmottakere. Kort oppsummert realiseres her noe av drømmestipendmottakerens drøm.

Drømmetreffvinnere

Jeanette Trzcinska Auen er den 20. stipendmottakeren som får en slik «ekstragevinst». Her er alle drømmetreffvinnerne:

Tekst og foto: Elin Kvernmoen Foto: Jeanette Trzcinska Auen (Utlagt: 22. november 2018)