Hopp til innhold

Lidenskapen for sirkus er like brennende som faklene Kristian sjonglerer. Det er få ting som gir Kristian fra Trondheim større glede i livet enn å utøve sirkuskunst, og derigjennom fascinere publikum og inspirere andre som vil lære å sjonglere. Drømmestipendet har ikke bare gitt Kristian anerkjennelse som kulturutøver, tildelingen har også løftet motivasjonen til nye høyder og gitt ham midler til å gi publikum fantastiske sirkusøyeblikk.

– Jeg har aldri manglet motivasjon for å drive med sirkus, men vissheten om at jeg nå er innlemmet i den gjeve «drømmestipendklubben», er en stor anerkjennelse som har løftet motivasjonen til nye høyder. Men jeg ønsker også at Drømmestipendet mitt skal komme andre til gode. Beste måten å gjøre det på, er å investere stipendbeløpet i utstyr som jeg kan bruke for å glede publikum samt til å kurse andre sirkusentusiaster, sier Kristian.

Vil bidra til å videreutvikle sirkusmiljøet

Interessen for sirkus starta med et besøk hos Sirkus Merano, der sjuåringen ble dypt fascinert av sjonglørene. Etter tre år med intens øving og små forestillinger med familie og venner som publikummere, begynner tiåringen Kristian ved Trondheim kommunale kulturskole, der han han får undervisning i flere grener av sirkusdisiplinen.

Ni år senere driver han både med enhjulssykkel og hoppetau, han sjonglerer med alt fra baller, ringer til flammesprakende fakler og han har mer enn 250 opptrener på cv-en. I tillegg til en rekke forestillinger i kulturskoleregi har han blant annet deltatt på UKM, Barnefestivalen Juba Juba, Olavsfestdagene og Cirkus Agora. Han har også arrangert flere kurs for barn og unge med sin egen sirkusgruppe Sirkus Agio eller sammen med andre i Trondheims gode sirkusmiljø.

– Sirkusmiljøet har hatt en rivende utvikling siden jeg begynte ved kulturskolen for snart ti år siden, og antallet elever samt barn og unge som nå driver med sirkus er mangedoblet. Det er et fantastisk og oppbyggende miljø, som i motsetning til fritidsaktiviteter som for eksempel fotball og langrenn, overhodet ikke er drevet av konkurransejag. En stor deldrøm er derfor å videreutvikle sirkusmiljøet, og bidra til at denne flotte disiplinen blir enda mer kjent og tilgjengelig for folk i alle aldre rundt om i landet, sier Kristian.

Drømmer om å starte sirkustilbud på vgs-nivå i hjembyen

For halvannet år siden begynte Kristian som tømrerlæring. Ettermiddagene og kveldene er imidlertid viet lidenskapen for sirkus, og drømmen om å leve ene og alene som profesjonell sirkusartist og kursholder, lever i beste velgående.

– Jeg valgte å begynne som tømrerlæring fordi jeg var litt skolelei og hadde lyst til å jobbe og samtidig få litt utdanning i bunn. At jeg nå er i ferd med å fullføre en yrkesutdannelse betyr på ingen måte at mine drømmer og ambisjoner innen sirkus har avtatt, sier Kristian, som mener at tildelingen av Drømmestipendet også har vært en stor inspirasjon til å legge lista enda høyere.

– Da jeg skrev søknaden til Drømmestipendet, drømte jeg om at sirkusgruppen min kunne besøke barneskoler her i trondheimsområdet for å holde show og kurs for elevene, og på den måten få vist fram et morsomt og givende aktivitetstilbud som også er samlende og inkluderende. Dette er fortsatt et stort delmål, men nå er den aller største drømmen å få til et sirkusopplæringstilbud på videregående skole-nivå i Trondheim, der halve skoledagen består av teori og resten av praksis. Skolegang utenbys og i utlandet er dyrt, og det er ikke alle som er klare til å flytte hjemmefra etter endt grunnskole, så det hadde vært utrolig artig å kunne tilby en utdanning i utøvende sirkus i hjembyen min. Det er et hårete mål som ligger et stykke fram i tid, men det er jo nettopp dette som er så kult med Drømmestipendet! Du blir inspirert til å følge hjertet og fortsette å jobbe for at drømmen skal bli en realitet, avslutter Kristian Urdalen.

Tekst: Hege Arstad    Foto: privat    (Utlagt: 30. desember 2019)