Hopp til innhold

I skrivende stund begynner The Ella Sisters å nærme seg 100 000 avspillinger på Spotify. Singelen «Miss The Most» er dessuten lista på NRK P3, mens låten «Cars» har fått rotasjon på en av de største radiokanalene i Tyskland. Når musikkmagasinet Billboard i tillegg har anbefalt The Ella Sisters som et band å følge med på, levner det lite tvil:

Drømmen om et internasjonalt gjennombrudd er fullt realiserbar.

– Altså, vi tar ingenting for gitt, så Drømmestipendet er en enorm anerkjennelse for oss. Vi har brukt veldig mye tid på musikken, og vissheten om at en profesjonell jury har troa på at The Ella Sisters har en framtid som band og er verdt å satse på, er en uvurderlig støtte som vi er svært takknemlige for, sier Charlotte før tvillingsøster Maren bryter inn:

– Vi er utrolig stolt og ydmyk over å motta Drømmestipendet, og tar på ingen måte lett på en slik anerkjennelse. Midlene skal derfor brukes på en best mulig måte der vi både skal tenke langsiktig og bærekraftig.

Vil bruke musikk til å belyse viktige tema

Og bare så det er sagt med én gang: Oakland Rain, som 25-åringene har turnert med i Europa og USA, og der de 35 låtene som er utgitt har generert mer enn to millioner avspillinger på Spotify, har på ingen måte opphørt. The Ella Sisters er et parallellprosjekt, som oppstod nærmest ved en tilfeldighet i 2017 da duoen befant seg i London-studioet for å spille inn musikk til Oakland Rain.

– Det hele starta da vi hadde en pause i innspillingen, og begynte å synge på en poplåt vi hadde skrevet, men som vi ikke helt visste hvordan vi skulle gå videre med. Produsenten vår, Matt Ingram, hørte oss og likte det, og så endte den spontane pauseadspredelsen opp med at vi dro hjem til Norge med et helt nytt popband, forteller Charlotte.

Overgangen fra folk, vise og country til popmusikk, har sine utfordringer. I likhet med de dypt personlige og ofte samfunnsengasjerte tekstene til Oakland Rain, er også tekstene til The Ella Sisters gjennomsyret av tematikk som kjønnsroller, misforhold i maktposisjoner og intoleranse til problemstillinger rundt det å være ung i dag, der forventningene fra omgivelsene ikke alltid går hånd i hånd med ens egne verdier.

– Overgangen fra akustisk musikk til «synthlandskapet» var egentlig veldig organisk, men vi måtte lære oss en helt annen måte å fargelegge på. The Ella Sisters er den rake motsetningen til Oakland Rain, men ærlige tekster er en fellesnevner. En viktig del av drømmen om et internasjonalt gjennombrudd med The Ella Sisters, er å bruke musikken til å belyse tema som opptar oss, sier Maren.

Kulturskolen viktig mestringsarena

Maren og Charlotte er født i Sveits, der de bodde i to år før familien flyttet til Kristiansand. Tolv år gammel får Maren plass som pianoelev ved Kristiansand kulturskole, mens Charlotte får gitarundervisning hos en privatlærer i påvente av kulturskoleplass. Tvillingene er enige om at kulturskolen har betydd mye for utviklingen deres.

– Det var på kulturskolen jeg la grunnlaget og ble fulgt opp på en fantastisk måte av lærere som virkelig brenner for det de driver med. Kulturskolen er et ekstremt viktig ressurssenter i kommunene av flere grunner. Dels fordi barn og unge kan treffe likesinnete og finne glede og interesse i musikk og andre disipliner på et tidlig tidspunkt, men også fordi du kommer inn i et godt miljø og kan oppdage evner du ikke engang visste at du hadde. Ikke minst ble kulturskolen den første arenaen der jeg fikk kjenne på den viktige mestringsfølelsen, sier Maren – som fikk Charlotte som medelev ved kulturskolen fem år senere.

Vi har veldig mye å takke både kulturskolen og Kristiansand kommune for.

(Charlotte Wallevik Hansen)

– Takket være kulturskolen har vi ikke bare utviklet talentene våre under kyndig veiledning og flott oppfølging, vi har også fått venner og et nettverk i musikkmiljøet som vi har hatt stor glede og utbytte senere. Vi har veldig mye å takke både kulturskolen og Kristiansand kommune for, sier Charlotte.

Som å sveve ut fra hoppkanten

Maren og Charlotte har ikke ligget på latsiden selv om koronapandemien har tvunget dem til å kansellere en rekke konserter både med Oakland Rian og The Ella Sisters, som ble lansert som band 29. mai 2020 med singelen «Cars». Tre måneder senere ble ep-en «Queens» utgitt med fire spor, og videre har singlene «Drunk on December» og «James Dean», som tilhører oppfølger-ep-en «Sugarcoat», blitt utgitt. Sistnevnte ep skulle etter planen lanseres i mars, men har blitt utsatt til mai.

– Pandemien med påfølgende reiserestriksjoner gjorde at vi måtte avlyse den planlagte innspillingen i London, noe som tvang oss til å tenke helt nytt rundt innspillingsprosessen. Dermed ble «Sugarcoat» fullført ved å spille inn vokalopptak i Kristiansand, sende lydopptakene til London, for så å fullføre sangene over Skype. Dette fungerte såpass bra at vår tredje ep i det som er en triologi, «Boys don’t cry», bli produsert på samme måte, forklarer Maren.

Covid-19 har ikke bare gitt tvillingene et nytt syn på innspillingsprosessen, den har også frigitt tid som har blitt omsatt i intet mindre enn 300 låter.

– Vel, vi er to som skriver da, utbryter de leende og nærmest synkront når undertegnede mer enn antyder at produktiviteten er imponerende. – Vi har alltid skrevet mye, men pandemibegrensingene har gitt oss mer tid til låtskriving og fått oss til å innse at det å co-produsere vår egen popmusikk ikke bare er mer bærekraftig, det er også billigere og mer effektivt. Men alt koster fortsatt mye penger, og derfor vil 30 000 drømmestipendkroner komme veldig godt med, sier Charlotte, som ikke er i tvil om at stipendordninga er viktig for alle unge kulturutøvere som drømmer om å ha lidenskapen sin som levebrød.

– Drømmestipendet er en fantastisk ordning som treffer veldig godt, da mange av de nominerte befinner seg i fasen mellom utdanning og jobb. Dette er en ekstrem sårbar periode, og blir litt som å sveve ut fra av hoppkanten. Det er nå det virkelig gjelder. Du skal samle alt du har lært, prestere og sørge for at det du har planlagt blir gjennomført slik at drømmen du har jobbet for i lang tid blir en realitet. For veldig mange kan derfor selvtilliten, bekreftelsen og de økonomiske midlene du får ved en tildeling av Drømmestipendet, være det som får deg til å gå videre mot drømmen du har innen kunst og kultur, avslutter Charlotte.

Drømmestipendet 2021 – noen fakta

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Utlagt: 14. april 2021