
Susanne Xuan Tam Trinh
Jeg er Susanne Xuan Tam Trinh (f.1998) og er en norsk-vietnamesisk kunstner, pianist og musikkpedagog. Jeg ble nylig utdannet ved Norges musikkhøgskole i en bachelor i musikkpedagogikk med klaver som hovedinstrument. Akkurat nå er jeg med i Tekstlab sitt Inkubator-program, som er en arena for nyskapende kunstuttrykk innen fri scenekunst og et individuelt tilpasset talentprogram for utvalgte unge kunstnere med kunstnerisk særpreg. For øyeblikket prøver jeg å utvide min egen og lytterens lydhorisont med flygelet gjennom å utforske og eksperimentere med extended techniques og preparering. Jeg henter mye inspirasjon fra hverdagslige øyeblikk og handlinger som forandrer seg i møte med ulike kulturer, og uttrykker dette i kunsten gjennom å blande samtidsimprovisasjon, komposisjon, tekst og ny musikk.
I høst har jeg utviklet et soloprosjekt gjennom TekstLab som heter Cây đa. Dette er en musikalsk forestilling som handler om flukt, sårbarhet, identitetsforvirring og kjærlighet. Det kunstneriske materiale er sammensatt av egne historier fra oppveksten, mine foreldres kamp som båtflyktninger og vietnamesiske folkeeventyr, som igjen uttrykkes i et musikalsk og meditativt landskap. Jeg har hatt arbeidsvisning med soloprosjektet i Forstanderskapssalen på Sentralen og Cafeteatret gjennom høstfestivalen “Glokale stemmer 2021”. I TekstLab er jeg også med i et kunstnerkollektiv (Collective rites) som arbeider med å utvikle historier og performance knyttet til identitet med barn og ungdom på Tøyen, Grønland og Holmlia gjennom ulike workshop, offentlig stunts og visninger i offentlig rom.
En viktig del av min kunstneriske profil er mitt musikkpedagogiske virke. Jeg henter mye inspirasjon som kunstner gjennom dialog og møter med mennesker. I september utga jeg også “Høsten på gården” som er en pianobok for barn mellom 5-7 år gjennom Norsk musikkforlag. Ved siden av dette har jeg en liten prosjektstilling i CEMPE (Senter for fremragende utdanning i musikkutøving) på musikkhøgskolen, der jeg arrangerer og veileder bachelorpianistene i temaet improvisasjon. I tillegg til dette har jeg vært med på kuratere og lage Musikkhøgskolens barnekonsertserie som fremdeles pågår, og har i høst frivillig bidratt til samarbeidet mellom musikkhøgskolen og Deichman på Stovner og Grunerløkka. Dette i håp om å gi barn og unge et større og mer mangfoldig musikktilbud. Jeg synes det er viktig at barn og unge får deltatt og være med på å skape fremtidens kulturscene. Det er veldig viktig for meg at mine bidrag i kunsten kan være med på å gi andre en mulighet til å delta og skape.