Oda Holt Günther

Oda Holt Günther bor i Kråkstad i Akershus og har spilt fiolin i snart 10 år. Hun begynte å spille fiolin da hun var 6 år. Hun lærte å spille gjennom Suzukimetoden ved Kontra Kulturskole i Ski. Agneta Holmer Mæland var hennes lærer, og hun fikk raskt et veldig godt forhold til Agneta og instrumentet. I 2009 startet hun i Barneorkesteret ved Barratt Due Musikkinstitutt og høsten 2011 kom hun inn i Juniorensemblet der. Våren 2012 ble hun elev ved Unge Talenter og i Juniororkesteret på samme sted.

I dag er hun elev hos Ting Zu Chen og spiller i Juniororkesteret ved Unge Talenter og er aktiv i Alegrar Strykekvartett.

Kursdeltagelser:

2009-2011: Valdres Sommersymfoni

2012: Valdres Sommersymfoni og Aberystwyth Musicfest (Wales)

2013: Valdres Sommersymfoni, Aberystwyth Musicfest og Valenfestivalen i Haugesund

2014: Valdres Sommersymfoni. Astona International Summer Music Academy i Zug, Sveits og kurs med Vertavokvartetten høsten 2014

Priser:

UMM 2012: 1. pris i regional finale og 2. pris i nasjonal finale.

Sparre Olsen 2014: Vinner av soloklassen, samt kammermusikklassen med Alegrar Strykekvartett (Oda Holt Günther, Inga Våga Gaustad, Michael Grolid og Brage Botn Seim).

UMM 2014: 1. pris solo i både regional og nasjonal finale, samt 1. priser i regional og nasjonal finale med Alegrar Strykekvartett.

Juryuttalelser:

UMM 2012:

”Du er en musiker med mye på hjertet! Du vet akkurat hva du vil, og klarte å formidle det til ditt publikum. Forsøk frem mot finalen å la musikken strømme enda mer naturlig”.

Sparre Olsen konkurransen 2014:

”Oda Holt Günther, fiolin, vinner av klasse 3, har svært gode anlegg for fiolinspill, og hun er allerede kommet svært langt. Hun presenterte et godt sammensatt program på en overbevisende måte. Hun har god klang, fin rytmesans og sikker intonasjon. Hun kan likevel arbeide med å tørre å gi mer av seg selv, finne musikkens egenart og prege den med sin personlighet”.

UMM 2014 Regional finale:

”Det var godt å høre ditt solide spill! Et eller annet sted finnes det mulighet for å puste ut, hvile i klanger, men alt i alt, nydelig, gleder meg til å høre deg igjen”.

”Du spiller fantastisk bra og du har et flott sug i tonen. Du kan tjene på å slappe litt av og kanskje ha litt mer variasjon i vibrato i de svake partiene. Nydelig!”

UMM 2014 Nasjonal finale:

”Flott og modent spill. Nyanser, musikalsk vilje og intensjon pluss intensitet! I Beethoven kom også dolce-klangen fram. Ved posisjonsskift hendte det at vi fikk med en uønsket ”glissando”. Finn gode øvelser for posisjonsskift. Renstem oktavene, men mest av alt; fortsett som du gjør. Det låter knallbra!”

”Teknisk og musikalsk gjennomarbeidet med flott formidlingskraft. Viser stilforståelse”.

Oppdrag:

  • Diverse konsertoppdrag i regi av Barratt Due i Norge, Sverige og UK.
  • Opptrådt på Oslo Jazzfestival med jazzgruppa Improbasen i 2010.
  • Huskonserter både som solist, i kammergruppe og med orkester.
  • Solist med Follo Kammerorkester vår 2013 (Symfoni Concertante).
  • Ulike oppdrag med Alegrar; åpningskonsert på Valdres Sommersymfoni 2014, Oslo Quartet Series, Forsvaret, samspill med Engegårdkvartetten og Vertavokvartetten.
  • Oppsetninger i operaen på scene 2 og orkesterkonserter på hovedscenen.
  • Lion´s Rødefjær Innsamlingskonsert 2015.
  • Utvekslingsuke med Cheetham School of Music i Manchester 2014-2015.
  • Diverse spillejobber for lokale organisasjoner og lag, bryllup, begravelser, bedrifter og privatpersoner.
  • Invitert til å være solist med Oslo Camerata under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival mars 2015.

Drømmen

Det hele startet da jeg var 5 år gammel og så på kjempesjansen på NRK. Sara Chen spilte fiolin,  og jeg syntes det var utrolig vakkert å høre på. Alt jeg ville var å begynne å spille med en eneste gang! Det var lange ventelister, men ett år senere fikk jeg plass hos Agneta Holmer Mæland. Hos henne gikk jeg i 5 år og hun ga meg en fantastisk start på det som senere skulle vise seg å bli min store lidenskap.

Selv om jeg hadde det veldig bra i Suzukigruppa, mente Agneta at jeg burde få nye utfordringer og oppfordret meg til å søke på Barratt Due´s Musikkinstitutt. Jeg hadde aldri hørt om det før, og syntes det var både spennende og veldig skummelt da jeg stod klar til prøvespill i mai 2009.

Det var en enorm motivasjon for meg å komme inn på Barratt Due. Her møtte jeg mange nye barn og unge med samme lidenskap som meg. Utfordringene jeg har fått gjennom instituttet har hele veien motivert meg til å stadig forbedre ferdighetene mine. Det sosiale samholdet med elevene har også vært et stort pluss.  

Det var da jeg kom inn i Juniororkesteret og på Talentprogrammet høsten 2012, at jeg virkelig bestemte meg for at jeg ville bli profesjonell musiker. Gjennom hele livet har musikk vært en viktig del av meg og min hverdag, men da jeg fikk sjansen til å spille med så mange dyktige mennesker og fikk se hvor mye glede som ligger i det å skape musikk sammen, kom det store ønsket om å en dag kunne leve av nettopp det. Musikk fyller meg med så mye glede hver eneste dag, og er blitt min måte å uttrykke meg på. Musikk er et slags fellesspråk, og det er helt utrolig kult å møte noen fra et annet land, som snakker et helt annet språk enn deg, sette seg ned og spille musikk sammen og diskutere fraseringer ved hjelp av å vise eksempler på instrumentet. Jeg tror alle har et forhold til musikk. For meg er klassisk musikk blitt sjangeren med flest forskjellige nyanser og muligheter, og det er det som gjør at det er så spennende å spille fiolin. Det finnes ingen fasit, og det beste er når man selv klarer å finne egne løsninger som andre ikke har tenkt på tidligere.

Den aller største drømmen min er å kunne leve av og spille fiolin, som solist, i kammergruppe og/eller i et orkester.

Det er dyrt å drive med fiolin. Alt koster penger, både instrumentet i seg selv, diverse utstyr, lærere, kurs og reiseutgifter. Jeg har mange ting jeg ønsker å gjøre. Det morsomste jeg vet er å være på kurs, møte nye mennesker og lære å angripe utfordringer både rundt teknikk og musikalitet på nye måter. Et stipend ville hjulpet meg med å delta på flere kurs og mesterklasser med gode lærere. Det ville vært et viktig bidrag på veien mot å nå drømmen; å bli en skikkelig dyktig musiker.

Kategori: Musikk

Sted: Ski, Akershus

Nominert: 2015

Medlemmer:

Oda Holt Günther (født 1999)
Fiolinist

På nett:

Beethoven (sommer 2014)
Mendelssohn (mars 2014)
Bruch (mars 2014)

Bilder: