Nikita Khnykin

Nikita Khnykin er utvilsomt et usedvanlig talent som har oppnådd et utrolig høyt utøvende nivå i sitt spill på tross av sin unge alder.

Drømmen

Nikita er født i Oslo. Han er elev ved Unge Talenter - Barratt Due Musikkinstitutt og har klaver som hovedinstrument. Han går også nå på musikklinje ved Majorstuen skole. Han er en ekstraordinær ung musiker med et usedvanlig stort musikalsk talent. Han kommer fra en familie hvor begge foreldrene er forskere med stor interesse for musikk, og hans bror spiller fiolin.

På tross av sin unge alder er Nikita en aktiv deltaker som musiker både lokalt, utenfor kommunen og internasjonalt. Han har vunnet 1. pris i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Nikita har hatt både solokonserter og flotte bidrag på forskjellige konserter både i Norge og utlandet, og han er en dyktig samspillspartner (trio DNB med klarinettist Daniel Ivanov og cellist Birgitta Oftestad).

Hvem jeg er og hva drømmen min er

Musikken er min store venn som alltid er sammen med meg. Jeg husker da jeg var liten og satt i sofaen ved siden av pianoet, lyttet til det mamma spilte og prøvde å synge med. Mamma fortalte meg at jeg var veldig interessert i det som skjedde på pianoet, og ville prøve å røre tangenter selv og kjenne sammenhengen mellom trykk og klang. Jeg husker også mitt første egne musikkinstrument – en meget liten fiolin i størrelse 1/16.

Jeg begynte å spille fiolin med fiolinlærer Igor Rybak da jeg var 5 år, og begynte å danse ballett da jeg var 6 år ved DNO ballettskole. Etter 5 år med fiolin og orkester, og etter 5 år med dans, lot jeg både fiolinen og balletten vike for pianoet. Både fiolin og dans lærte meg å uttrykke musikk og følelser ved hjelp av buen, strenger, bevegelser og dans. De bidro til utvikling av min kunstneriske personlighet, og hjalp meg å forstå musikken bedre.

I  niårsalderen ble jeg plutselig veldig opptatt av piano. Jeg har vært elev ved BDM fra da av. Min hovedlærer er Marina Pliassova.

Jeg tilhører en familie med flere interesser. Vi liker å se på stjerner (også via teleskop) og reiser mye rundt i verden. Jeg tror at jeg en dag vil kunne reise videre til verdensrommet og bli kjent med andre sivilisasjoner.

Jeg har mange gode venner som jeg liker å være sammen med. Og så er jeg veldig glad i å lese bøker på alle språk jeg kan (engelsk, norsk, russisk) og i å lytte til klassisk musikk. Jeg liker å lytte til verdenskjente pianister, finne ut av deres teknikk, hvordan de formidler musikken, og glede meg over deres musikalske talent. Mine favoritter som inspirerer meg er Rubinstein, Horowitz, Pletnev og Matsuev. 

Jeg er også interessert i sport, spesielt i sjakk, fotball og skøyter. I sjakk har jeg tidligere vunnet en del priser, både i Norge og i USA (California), og jeg var en av de lovende spillerne i Oslo sjakkselskap.  Nå bruker jeg mye av min tid til å øve på piano, og det liker jeg svært godt.

Jeg har begynt å tenke mye på å formidle musikk til andre, på å bli en kjempegod pianist. Min nærmeste drøm er å få være solist, og få som oppdrag å spille med et stort symfoniorkester for et stort publikum og, kanskje, etter hvert å bli en verdenskjent pianist. For å komme nærmere drømmen min, må jeg øve mye og effektivt, og ta mesterklasser med gode pianolærere og kjente pianister i Norge og utlandet. Det er også viktig å delta i prestisjetunge internasjonale konkurranser, og jeg har flere konkrete planer og ønsker. Alt dette krever ressurser. Om jeg hadde vært så heldig å motta Drømmestipendet, ville jeg brukt pengene på det jeg har planlagt.

Instrumentet må også være veldig godt fordi det mest krevende for en pianist er å skape god klang. Det er også vanskelig å få god klang når du spiller et teknisk krevende stykke. Mine foreldre brukte mye penger på et fantastisk flygel til meg i fjor, og de har også betalt mesterklasser i utlandet, og det ville derfor vært så flott hvis jeg fikk noen egne ressurser til å delta på et mesterkurs og konkurranse i utlandet. Jeg setter stor pris på at det finnes muligheter for oss unge til å få støtte og oppmuntring videre.

Jeg håper at en gang vil jeg kunne leve av musikken, og forbedre verden ved hjelp av musikk! Og, kanskje vil jeg kunne formidle den utrolige gaven til verdensrommet som jeg drømmer om å reise til engang!

Kategori: Musikk

Sted: Oslo, Oslo

Nominert: 2015

Medlemmer:

Nikita Khnykin (født 2003)
Pianist

På nett:

F. Liszt. Paraphrase
Chopin. Etyde N5 og N3
J.S.Bach: Prelude etc
E.Grieg.
R. Schumann. Kinderszenen
S. Prokofjev
P. Tchaikovsky
F. Chopin
Beethoven