Birgitta Elisa Oftestad

Mitt navn er Birgitta, jeg er 14 år og spiller cello. Jeg startet å spille da jeg var 5 år gammel og kom inn på Unge Talenter, Barratt Due, da jeg var 9 år. Da spilte jeg hos Tove Sinding-Larsen. Etterhvert fikk jeg Ole Eirik Ree og Truls mørk som lærere.

Musikk har alltid vært viktig del av meg. Av alle tingene jeg gjør, er cello det jeg liker best og det jeg driver mest med. Jeg elsker å spille cello rett og slett fordi jeg elsker klassisk musikk. Musikk er spennende fordi du har mulighet til å tolke stykker på din egen måte. Jeg liker å finne flere tolkninger og variere fraseringer og karakterer fra konsert til konsert. Det er mye av grunnen til at det er så gøy å drive med musikk, at det ikke finnes noen fasit. Jeg liker også å jobbe med teknikken min. Det er enda gøyere å spille cello når man har bedre teknikk, for da har man mulighet til å gjøre enda flere ting på celloen. Jeg liker å utforske mange sider ved celloen, som forskjellige klangfarger og hvor stor klang jeg kan få. Jeg prøver å finne en klang som kan bære helt fra konsertpodiet til bakerste rad. Målet med det hele er å klare å berøre de som hører på.

Jeg har vært solist med flere orkestre, blant annet med Kaunas symfoniorkester (i Kaunas, Litauen) og Tallinn kammerorkester (i Tallinn, Estland), Telemark kammerorkester (Vestfoldfestspillene) og Oslo Camerata i samspill med Håkon Samuelsen. For tiden forbereder jeg solistoppdrag med Oslo symfoniorkester. Det gleder jeg meg veldig til!

Jeg opptrer mye som solist, men jeg liker også å spille kammermusikk. For tiden spiller jeg i en strykekvartett, men har også spilt i pianotrio og klarinettrio. Sammen med klarinettrioen DaNiBi, var jeg i fjor deltaker i det nasjonale mentorprogrammet Crescendo. Konstantin Heidrich fra Berlin var vår mentor. Vi fikk spille egen konsert på festspillene i Bergen.


Drømmen

Musikk er ikke avhengig av ord, men kan beskrive både glede og sorg og formidles inn i alle situasjoner. Det gjør inntrykk å se hvordan musikk kan bli brukt for å uttrykke menneskets følelser, som når den store cellisten Rostropovich spilte Bach foran Berlinmurens fall. Min drøm er å kunne være med og formidle dette vidunderlige språket til enda flere mennesker, både i Norge og internasjonalt.

Min drøm er også en dag å kunne leve av musikken. Jeg drømmer om å spille på store scener og være solist i samspill med store orkestre. Jeg kan ikke leve uten musikken og heller ikke forestille meg en verden uten musikk.

Det meste, bortsett fra egenøvingen, koster penger når man driver med musikk. Det er så mye man vil gjøre og trenger for å utvikle seg, som kurs, mesterklasser, noter og utstyr. Bare i år står det fire kurs på planen, i Norge og utlandet. Det sier seg selv at det økonomiske er vesentlig. Å få støtte fra Drømmestipendet hadde vært helt fantastisk og hjulpet utrolig mye. Det ville vært en helt konkret hjelp på veien mot drømmen min.


Kategori: Musikk

Sted: Asker, Akershus

Nominert: 2017

Medlemmer:

Birgitta Elisa Oftestad (født 2002)
Cello

På nett:

Schumann Adagio & Allegro
Shostakovich Cello Concerto
Bach: Cello suite nr 3, prelude

Bilder:

Mediafiler:

Kort CV