Iben Østraat

Danser ved ballettskolen på den norske opera og ballett

Drømmen

Hei! Jeg heter Iben og er 12 år gammel.

Min drøm er å bli profesjonell ballettdanser. Jeg danser ved ballettskolen på den norske opera og ballett fem dager i uken. I tillegg til trening i klassisk ballett og elevforestillinger på Operaen har jeg vært så heldig å få danse i Nasjonalballettens forestillinger på Operaens hovedscene, blant annet Nøtteknekkeren, Tornerose, A Swan Lake og Romeo og Julie. Jeg elsker å stå på scenen og det er spesielt gøy å opptre sammen med Nasjonalballettens stjerner.

Det er mange som tror ballett bare er å trippe litt på tå med rosa ballerinaskjørt. Der tar de helt feil. Ballett er så mye hardere enn det! Man må danse i flere år for å bli middels flink, og da kan dere tenke dere hvor mange år med hardt arbeid man må legge i treningen for å bli en profesjonell ballettdanser og til og med da er man ikke perfekt. Det er det som både er litt frustrerende men også det jeg liker med ballett. Man kan alltids bli bedre.

Jeg har danset på operaen i snart syv år. Jeg har ikke alltid hatt like mye motivasjon og til og med noen ganger har jeg hatt lyst til å slutte. Men innerst inne vet jeg at jeg aldri hadde klart meg uten balletten fordi den har blitt en del av meg. Jeg har lært at hvis man vil bli flinkt til noe må man jobbe hardt for det. Jeg har mistet tellingen for lengst på hvor mang bursdager og andre morsomme ting som jeg har ofret. Men det er verdt det!

Drømmen min startet når jeg var fire år gammel og jeg hadde vært på forestillingen Nøtteknekkeren i Operaen. Det første jeg tenkte når forestillingen var over var at jeg ville bli lille Clara som danset barnehovedrollen. Da jeg var seks år prøvedanset jeg for ballettskolen på operaen og ble utrolig glad når jeg kom inn der.
Da jeg var 10 år søkte jeg på sommerskolen ved Royal Ballet school i London og jeg var en av få som kom inn. Jeg kom også inn på Royal ballet school sist sommer. Skolen er en av de beste i verden og det var veldig stort å være der. Jeg lærte og utviklet meg masse.

Noe av det største som har skjedd meg med balletten hittil er at jeg fikk en utmerkelse av Royal ballet school som betyr at de har tro på meg og at jeg har talent. Det hjalp veldig på motivasjonen og selvtilliten.

Da jeg var 11 år danset jeg solo på tåspiss i ballettskolens jubileumsforestilling på hovedscenen. For litt over et år siden fikk jeg rollen som lille Clara i Nøtteknekkeren akkurat som jeg nesten hadde bestemt meg for når jeg var 4 år. Det var helt magisk å danse en så fin rolle på Operaens hovedscene!

Jeg elsker å stå på scenen og på en måte danse en historie som kanskje til og med berører de som ser på. Etter dette har jeg satt enda flere og større mål til meg selv – jeg skal bli så flink jeg bare kan! Jeg skal søke ballettlinjen ved Ruseløkka ungdomsskole nå fra høsten slik at jeg kan fortsette å danse ved Operaen i tre år til.

Hvis jeg kommer inn der ønsker jeg etterpå å gå på en fulltids ballettskole i Norge eller utlandet slik at jeg har mulighet til å få oppfylt min aller største drøm om å bli en profesjonell danser.
Hvis jeg er så heldig å få drømmestipendet vil det hjelpe meg å utvikle meg videre fordi jeg kan bruke det til å betale for sommerkurs. Å vinne stipendet vil også være en veldig stor motivasjon i seg selv!
Hilsen Iben Østraat