Sigyn Åsa Sætereng

Mitt navn er Sigyn, og jeg er en danser på 19 år. Jeg er født og oppvokst i Hammerfest, hvor jeg har gått på Hammerfest kulturskole i til sammen 11 år, og drevet med både dans, sang og fiolinspill. I dag driver jeg hovedsakelig med dans, da det er den kunstgrenen jeg har holdt på med mest. Men interessene mine strekker seg over mange flere grener. 

Jeg begynte på barnedans da jeg akkurat var fylt fire år. Helt siden jeg ble født har jeg vært med min mor, da min seks år eldre storesøster Sunniva var på danseklasser ved Hammerfest Kulturskole. Jeg har blitt fortalt at jeg aldri klarte å sitte i ro på tjukkasen og se på, jeg ville være med å danse! Jeg sprang visst flere ganger midt ut på gulvet blant alle de store, flinke danserne, og synes det var helt naturlig at jeg også kunne få være med. «Jeg vil også inn i det hullet i veggen!», hadde jeg sagt, og snakket om scenen på Folkets Huset i Hammerfest, som jeg også ville stå på. Det var ikke stor tvil om at jeg også ville begynne på dansing ved kulturskolen. Jeg husker jeg så de eldre jentene og guttene i de flotte kostymene, de utrolige koreografiene, og jeg klarte ikke vente til jeg ble gammel nok til å kunne stå på scenen selv. Jeg ble værende på kulturskolen år etter år, og gangene jeg trente i uka økte med årene, tilslutt danset jeg nesten hver dag, i tillegg til sang og fiolinøvinger.

Da det var på tide å velge videregående skole ville jeg følge drømmen og fortsette å danse. Jeg søkte meg til Oslo på danselinje, da vi dessverre ikke har det tilbudet på noen videregående skoler i Finnmark. Jeg kom heldigvis inn og flyttet da sørover alene som 15-åring for å satse på dans. Jeg ble introdusert til nye dansestiler og et stort miljø av ulike kunstnere. På danselinjen hadde vi fordypning i stilene jazz, ballett, moderne, samtidsdans, hiphop, house, breaking og popping. Jeg hadde utrolig dyktige lærere som kom til å bli mine store forbilder. Noen av dem er Nina Lill Svendsen, Camilla Tellefsen og Jens Jeffrey Trinidad som jobber alle daglig med å spre danseglede til store og små. I løpet av de tre årene lærte jeg utrolig mye, både om dans og om meg selv. Alltid med et brennende engasjement for fagene skjønte jeg at det var dette jeg ville fortsette med. 

Våren 2017 gikk jeg på en audition med 70 dansere, og var en av 6 som ble tatt ut til prosjektet kalt FRIKAR X, et treårig talentutviklingsprogram innen dansekunst, hvor jeg var den eneste ikke-profesjonelle danseren. I dag har jeg base i Akkarfjord, og turnérer rundt med dette kompaniet hvor ulike stiler er integrert; samtidsdans, akrobatikk, norsk folkedans og breaking. For mer info, se frikar.no

Jeg har som man kanskje skjønner alltid elsket å danse! Og jeg har alltid elsket alle former for dans. I tillegg til dans har jeg også drevet en del med musikk, blant annet spilt fiolin i mange år. Jeg har også vært innom sang, bassgitar, saksofon, ukulele og til og med litt munnspill. Jeg har alltid hatt stor interesse for teater, tegning, og generelt er det noe med alt det estetiske som trigger meg. Selv om jeg har fokusert mest på dans har alle interessene alltid vært med meg, og jeg ønsker veldig sterkt å etterhvert kunne bruke dette i fremtidige prosjekter, forestillinger jeg har lyst å sette opp selv.


Drømmen

Jeg drømmer om så mangt! Jeg drømmer ikke bare om å leve av danse- og scenekunst, men jeg vil invitere andre til å ta del i min verden, slik at flere kan forstå livsgleden som i mine øyne dans er et uttrykk for. 

Jeg drømmer om at alle danseformer får lik status, at de likeverdig kan uttrykke det denne kunstformen uttrykker, menneskers følelser, ønsker og drømmer. Jeg har erfart at i samfunnet har klassisk ballet høyere status enn andre former for dans. For å kunne utvikle sine ferdigheter i andre danseformer på høyeste nivå opplever jeg at man er nødt til å komme gjennom nåløyet i klassisk ballett. Siden jeg alltid har interessert meg for et vidt spekter av dansestiler, finner jeg det underlig at forskjellige dansestiler har ulik status. Danselinjen ved Edvard Munch vgs, som jeg gikk på, er den første i landet med streetdans integrert i timeplanen. Mitt kull var også Norges første, en stor faktor til at jeg valgte akkurat denne linjen. 

Jeg drømmer om å skape egne verk. Jeg drømmer om å videreutvikle mine kunstneriske evner og vil arbeide for integrasjon av flere av mine evner og talenter i mitt kunstneriske uttrykk med dans, koreografi, performance og musikk, samt gjensidig inspirasjon gjennom samarbeid med andre kunstnere. 

Jeg drømmer om å samle likesinnede scenekunstnere og lage et kompani hvor man i produksjoner visker ut skiller mellom stiler. Jeg vil unngå å sette noe i bås og heller bruke all kunnskap man har innenfor scenekunst, i forskjellige type skaperverk på aller høyeste nivå. 

Jeg drømmer om å finne en uttrykksform hvor jeg kan formidle budskap jeg tror på, som er den virkelige meningen med kunst – etter min mening – å formidle budskap gjennom å nå ut til menneskers følelser. Jeg har aldri har følt jeg passer inn i én bestemt stil, kanskje det kan føre til at jeg kan skape min egen kunstform og videreformidle denne. 

Siden jeg elsker å undervise og koreografere, drømmer jeg om å en dag kunne åpne et danse- og scenekunststudio i Hammerfest, som er der min kjærlighet for dans og kunst begynte. Få kunstmiljøet i byen, og kanskje til med fylke, til å vokse.

Jeg drømmer om å skape og utvikle en egen festival for kunstnere i Akkarfjord på Sørøya hvor min familie bor, for å møte og samle kunstnere og likesinnede fra hele verden for sammen å utvikle nye ideer og muligheter.

Jeg drømmer om å studere videre i utlandet, kanskje i Paris, Brussel eller Barcelona hvor jeg vet om kritikerroste skoler for høyere utdanning innen dansekunst.

Jeg drømmer om å reise verden rundt! Jeg har utrolig lyst til å besøke ulike deler av verden, lære av andres kunst og kulturuttrykk og tradisjoner. Jeg drømmer om å ta klasser på verdenskjente dansestudioer som Milenium Dance Complex i New York og Studio 68 i London. Jeg drømmer om å være en del av verdens dansemiljø.

Jeg drømmer om å sette fokus på viktige temaer gjennom dansekunst, og – på min måte – bidra til en bærekraftig fremtid.

Jeg drømmer om å lære, formidle, utvikle, utveksle, inspirere, bli inspirert med og gjennom dansekunsten.

Drømmestipendet vil gi meg mulighet til å utvikle en egen oppsetning som jeg blant annet kan framføre i min hjemby, Hammerfest. Dette vil gi meg styrke og erfaring til å nå mine fremtidige mål som danser og scenekunstner. Engasjementet mitt i FRIKAR X er ikke fulltid og gir meg dermed tid og mulighet til å skape min egen forestilling, det eneste som mangler er midlene for å gjennomføre dette. Jeg vokste opp i fantastiske omgivelser, og er svært inspirert av vår norske natur, samt norske folkeeventyr. Mitt første større prosjekt vil være inspirert av dette.

Nå som jeg har vært en stund i drømmeland, kjenner jeg at jeg liker meg her. Får å nå målene er det viktig å holde fast ved drømmene. 

Sigyn Åsa Sætereng, 07.02.2018