Even Andre Jonassen

Jeg går på VG3 på Polarsirkelen VGS i tillegg til at jeg går på Rana kulturskole og visuell kunst.

Jeg har vært så heldig at jeg i mange år har gått på Rana kulturskole og har fått være med på Street-art prosjekt gjennom flere år. Her har jeg fått utfolde meg med mange utsmykninger og fått førstehånds kunnskap om hva det innebærer av arbeid og hva det faktisk betyr for folk at det blir utsmykket på veggene. Jeg har prøvd ut alle mulige uttrykksformer men Street art er min greie. Ingen av de andre uttrykkene kan måle seg med Street art. Noe av det jeg syns er artig er den umiddelbare tilbakemeldingen vi får fra folk. Mens vi utsmykker kommer folk og hilser på oss og sier at de syns det er bra det vi gjør og uttrykker at de syns det er bra å få farge på veggene og kunst i byrommet. Noen barn kan stå i lange perioder og se på når vi arbeider og er tydelig interessert og sier at de har syklet over hele byen for å se om de finner flere krokodiller ved kumlokkene. Andre kan uttrykke en stor glede når vi sprayer på en isbjørn som kjører tohjulssykkel ned rådhustrappa. Et eksempel: Det tok oss lang tid for å få lov å spraye på isbjørnen i rådhustrappa på murveggen der, så kommunen gikk med på å tapetsere en papirisbjørn på veggen først for å se om den fikk henge i fred. Den hang lenge og vel og til slutt måtte vi ta den bort fordi den ble ødelagt av vær og vind. Så når vi omsider fikk lov til å spraye den på, hadde det vært tomt i rådhustrappa et par uker. Mens jeg og min lærer sprayet den på, kom det et par gutter ned trappa på vei hjem fra skolen. Den ene gutten ble fra seg av begeistring og utbrøt «ååååååååååååå så bra at den kommer opp igjen, eg har savna den når eg fær heim fra skola». Dette viser meg at det faktisk har betydning det jeg gjør. Vi blir stoppet i arbeidet og blir intervjuet i lokalradioen og har fått utrolig mye god respons på prosjektet fra folk fra alle samfunnslag. Noen stoppet opp og var tydelig bekymret for oss og lurte på om vi fikk lov til dette og ble lettet når vi sa at det fikk vi. Responsen fra folk har vært med på å påvirke mitt forhold til Street art og har vært med på å gjøre det ekstra morsomt å utføre dem.

 Til neste år planlegger jeg å gå på Holtekilen folkehøyskole, hvor jeg vil gå «Cosplay-linjen». Cosplay går ut på å lage kostymer, gjerne relatert til spill og serier, og drive med karakterinnlevelse. På Cosplay linjen får jeg mulighet til å utfolde meg med å lage kostymer, bygge opp en karakter med alt tilbehør. Dette krever at jeg jobber med form, farge og design samtidig som jeg utarbeider og lager en karakter som jeg skal være. Her må jeg alt fra tegne, designe, sy, jobbe med tre og andre materialer. Det er kombinasjonen estetiske fag, foto, karakterbygging som frister. Også det å samarbeid med andre og transformere meg selv til et kunststykke, som jeg selv har laget, som frister. Vi er kunsten og vi drar på forskjellige messer og synliggjør oss selv som kunstverk. Blir som en performance, men uten manus. Jeg gleder meg til det å håper jeg kommer inn.

Drømmen

Jeg drømmer om at byene vi bor i blir mer fargerike og hyggeligere. At de kjedelige veggene i forskjellige grånyanser rundt om, blir kunstverk som kan inspirere folk.

Jeg vil lage kunstverk, som også synligjør viktige spørsmål, og som setter inntrykk på folk, får de til å stoppe opp å tenke.

Jeg drømmer om et Mo i rana som er fullt av gatekunst, laget av meg og andre som kommer etter å lære kunsten å lage Street art, som med støtte av kommunen og kulturskolen skal bidra til å gjøre byen til en bedre plass. Hvor nasjonale og internasjonale kunstnere kan komme og utfolde seg å bli inspirert og etterlate sine egne kunstverk. Det å gjøre byen vakrere, å tilføre plassen kunst og gjøre det til noe mer enn kun en plass og tilføre kunsten noe mer enn den er alene.

Jeg ønsker et Norge som følger med i tiden, som får et større kulturelt utrykk å appellerer til folk og unge. Personlig ønsker jeg at jeg kan leve av å gjøre noe slikt. Det å kunne utsmykke for bedrifter, kommuner og andre som ønsker å forskjønne og gjøre sine omgivelser mer interessante ville være fantastisk.

Jeg drømmer om at folk kan ta en kunstnerisk reise og vandre fra et kunstverk til et annet gjennom byvandring, hvor kunsten min og andres blir sett, hørt og opplevd. Våre hjem, byer og vårt land er for preget av industrielt inntrykk. Dette ønsker jeg å endre.

Jeg drømmer om å ha råd til å reise til noen av mine forbilder og lære fra dem, på workshop en helg eller en uke eller kanskje jobbe en hel sommer med dem. Prosjektet til Dolk og Pøbel er virkelig noe å se opp til. Det har banet vei for denne kunstformen her i Nord Norge. For ikke snakke om Banksy, å kunne reise til England å møte han hadde vært kult. Disse forstår min form for kunst, og kan hjelpe meg å forstå og utvikle min egen Street art.

Dette er drømmen min, og jeg håper den blir til virkelighet.


Kategori: Visuell kunst

Sted: Rana, Nordland

Nominert: 2018

Nominerte:

Even Andre Jonassen (født 1999) Visuell kunst

På nett:

Artikkel i Rana blad

Bilder:

Mediafiler:

Gjør bybildet mer levende