Kristian Urdalen

Jeg heter Kristian Urdalen, er 18 år og kommer fra Trondheim. Jeg er ferdig med videregående, og nå er jeg tømrerlærling. Men dagen er langt fra ferdig når jeg legger hjelmen på hylla og setter meg på bussen. Hver dag trener jeg sirkus og sjonglering. Dette gjør jeg sammen med andre på sirkusskolen i Trondheim, eller med min egen sirkusgruppe, Sirkus Agio.

Når jeg forteller folk at jeg driver med sirkus, er det mange som tenker på klovner og elefanter. Men sirkus er mer enn det. Det er alt fra akrobatikk og tissue til slangemennesker - alt som kan underholde og glede folk på en litt “alternativ” og spennende måte.

Min hoveddisiplin er sjonglering. I tillegg driver jeg med enhjulssykkel og hoppetau. Jeg sjonglerer med kjegler, baller, ringer og fakler - og ja, faklene er påtent! Det ser kanskje lett og ledig ut å stå der og sjonglere, men det ligger mange år med trening bak en “flash” (kaste alle ballene opp i lufta og fange dem igjen) med syv baller. Jeg kan trene for meg selv, men å trene sammen med andre gir så mye mer. Da er det god stemning; vi ler, har det gøy og gir hverandre tilbakemeldinger, slik at vi kan bli enda bedre på det vi driver med.

Så, hvorfor startet jeg med sirkus? En vårdag i mai 2004 kom Cirkus Merano til byen. Dette hadde jeg gledet meg til. Det var en spektakulær forestilling, og jeg ble veldig fascinert av de flinke sirkusartistene. Jeg dro på forestillingene til Cirkus Merano hvert år. I fornøyelsesparker ble jeg også inspirert av ulike showartister. Og så viste det seg at en tante av meg kunne sjonglere. Jeg bestemte meg for å prøve, og dermed var jeg hekta. Høsten 2010 startet jeg på sirkusskolen ved Trondheim kommunale kulturskole (TKK), der jeg har fått god hjelp av flinke lærere til å utvikle ferdighetene mine.

Siden den gang har det blitt nærmere 200 små og store sirkusoppdrag og forestillinger i mange ulike sammenhenger. Jeg har vært med på sirkusforestillinger med TKK i Olavshallen, deltatt på UKM, Barnefestivalen Juba Juba, Olavsfestdagene, Cirkus Agora, konferanser, holdt sirkusskole for barn og mye mer.

Drømmen

Min drøm er å dra rundt å holde show og arrangere workshops og sirkusskole. Jeg vil gjøre dette sammen med andre flinke sirkusartister som jeg kjenner. Sammen kan vi lære bort ulike sirkusdisipliner til folk i alle aldre. Dette kan bidra til å utvikle nysirkusmiljøet i Norge ytterligere. Vi kunne for eksempel besøkt barneskoler i trondheimsområdet og holdt show og sirkusskole for elevene, og på den måten vist fram et samlende og inkluderende aktivitetstilbud.

Drivkraften min er at jeg synes det er kjempegøy å holde på med sirkus. Det viktigste for meg er å glede og inspirere andre. Det varmer når jeg ser folk blir overrasket over at de får til et triks, og når jeg ser mennesker som blir gode venner på grunn av nysirkus.

Drømmestipendet er en fantastisk mulighet som vil kunne hjelpe meg med å realisere drømmen om å reise rundt og holde show og sirkusskole. Pengene kan finansiere reiser og utstyr, og vil gjøre det mulig for meg å å nå ut til mange mennesker og synliggjøre det jeg holder på med. Da kan enda flere få oppleve hvor utrolig gøy og givende det er med nysirkus.

Kategori: Sirkus

Sted: Trondheim, Trøndelag

Nominert: 2019

Nominerte:

Kristian Urdalen (født 2000)

På nett:

Sirkus Agio´s video med sjonglering
Sjonglering av forestillingen «Blanke Ark» november 2017

Bilder: