Victor Vogel

Hei, jeg heter Victor, er 17 år, og kommer fra Lødingen. Jeg spiller trompet, og går for øyeblikket andreåret på musikklinja ved Sortland videregående skole. Det hele begynte vel i første klasse, da jeg startet i kulturskolen. Jeg hadde egentlig vært så godt som ingenting borti musikk før dette, men det virket gøy, så jeg fortsatte å spille. En vesentlig del av kulturskoletilbudet ble dessverre borte da jeg gikk i 2. klasse på barneskolen, som førte til at jeg gikk de neste ni årene uten fast lærer. Vi hadde heldigvis korps, så i løpet av disse årene holdte jeg spillinga gående, både i det lokale skolekorpset og i den lokale musikkforeningen, i tillegg til regionkorpset, ToNN. Tiden uten lærer tok heldigvis slutt da jeg begynte førsteåret på musikklinja, der jeg fikk Cecilie Aalberg som lærer, samtidig som at jeg, etter prøvespill, samme året kom inn på talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved musikkonservatoriet i Tromsø, der jeg også fikk Ingrid Eliassen som lærer. Både nye lærere og det å kunne spille sammen med annen talentfull ungdom på samme alder hjalp veldig på utviklingen min, og gav meg inspirasjon til å jobbe videre på instrumentet. På musikklinja fikk jeg også en pianolærer for første gang, og etter halvannet år med pianotimer har piano blitt et instrument jeg også har blitt glad i. Før sommeren etter Vg1 ble jeg tatt opp i Barratt Dues talentutviklingsprogram, Unge Talenter, der jeg som lærer nå har alternerende solotrompetist i operaorkestret ved Den Norske Opera & Ballett, Antonio José Vera Escribano. Jeg ble i tillegg spurt om å spille en konsert før sommeren sammen med BARDUS, Barratt Dues Unge Symfoniorkester, selv om jeg egentlig først skulle starte på Barratt Due til høsten. På konserten spilte vi bl.a. Sibelius første symfoni, som dermed ble den første symfonien jeg hadde spilt. Allerede på første øvelse sammen med orkesteret ble jeg utrolig rørt av musikken, og selv om jeg fra før visste at jeg ville drive med musikk videre i livet, har jeg i ettertid innsett at den opplevelsen var som en slags musikalsk åpenbaring der jeg virkelig fikk kjenne på hvor mye jeg faktisk elsker musikk, og innså at det er det jeg vil drive med livet ut. Før sommeren ble jeg også tatt oppi NUSO, Norsk Ungdomssymfoniorkester, og i løpet av sommerferien deltok jeg på sommerkurset Norsk Blåsesymfoni, der jeg spilte sammen med Sjøforsvarets Musikkorps. I fjor høst var jeg også solist med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening, i tillegg til å bli tatt opp som deltaker på et samarbeidsprosjekt mellom Nordea og Norsk Kulturskoleråd, som i desember endte med at jeg spilte sammen med bl.a. trompetsolist Tine Thing Helseth på den TV-sendte førjulskonserten Desembertoner – en utrolig gøy og lærerik

Drømmen

Selv om jeg en god stund har hatt en formening om at jeg vil leve av musikken, er en dypere «drøm» som ung kunstner likevel noe jeg ikke har tenkt så mye på. Mye av det jeg jobber mot kan kanskje egentlig ikke akkurat betraktes som en drøm, så mye som et midlertidig mål på veien mot å bli den musikeren jeg sikter på å bli. Det å kunne spille sammen med Tine Thing Helseth på en tv-sendt konsert var en kanskje litt underbevisstliggende, og i bunn og grunn også langt fra sannsynlig drøm, som likevel gikk i oppfyllelse. 

tter hvert har jeg likevel kommet frem til en drøm som hadde mye til felles med tanker jeg har tenkt mye på før. Jeg kom frem til at jeg gjennom å spille på instrumentet mitt ønsker å øke andre menneskers interesse i musikken jeg liker så godt, slik at de også kan se alle de fantastiske sidene og magien ved musikk som fikk meg til å elske det. Og om det også inspirerer noen til å ta initiativ til å prøve å lære seg et instrument, så er det bare en bonus!

Jeg drømmer om å spille i eller være solist med orkestre som Oslo Filharmonien eller KORK hadde vært fantastisk hvis de ble oppfylt en gang i fremtiden, men det å formidle det jeg elsker på en slik måte at andre mennesker forhåpentligvis også kan nyte og forstå historiene jeg prøver å fortelle gjennom det jeg spiller, er en slags grunnmur i alle disse drømmene. Videre utdanning innen utøvende musikk er noe jeg dermed også jobber mot, nettopp for å kunne gjøre denne grunnmuren sterkere.

Praktisk sett vil Drømmestipendet hjelpe meg i finansiering av nye instrumenter og deltakelse på prosjekt og -kurs som kan bidra i utviklingen min mot å bli den musikeren jeg ønsker og jobber for å bli. Med fremtiden i mente derimot, vil Drømmestipendet være en hjelpende hånd i reisen min mot drømmen om å kunne introdusere så mange som mulig til noe jeg helt og holdent elsker, og som i min forståelse må være noe av det beste en kan drive på med her i livet!

Kategori: Musikk

Sted: Lødingen, Nordland

Nominert: 2019

Nominerte:

Victor Vogel (født 2001)

På nett:

F. Thomé - Fantasie:
J. Brahms - Intermezzo no. 2, Op. 118:
F. Alnæs - Vitae Lux:
Arutiunian trompetkonsert - utdrag