Laura Zayan

Mitt navn er Laura Zayan. Jeg er 19 år, fra Lampeland, og min drøm er å skape visuelt vakre, innholdsmessig fyldige, og tankevekkende filmer.

I sommer fullførte jeg mitt tredje år med medier og kommunikasjon på Åssiden videregående skole. Åssiden var et kreativt miljø der vi ble oppfordret til å dyrke våre ferdigheter i de feltene vi brenner for mest. Jeg valgte å dyrke min interesse for film.

Gjennom mine år på videregående skole har jeg jobbet med filmprosjekter både i og utenfor skolen. To av mine kortfilmer: «En voksenbillett, takk!» og «The Importance of Doing Something Unimportant” ble videresendt til landsfinalen i UKM i 2017 og 2018. ”The Importance of Doing Something Unimportant” er en eksperimentell kortfilmdokumentar jeg utviklet alene som et soloprosjekt. Den er strukturert som en nummerert montage, og tar for seg individers vaner og væremåter som er litt utenom det vanlige. «The Importance of Doing Something Unimportant” ble også nominert til beste dokumentar i Amandus UNG, RIYFF, og vant kortfilmkonkurransen til Drammen Filmklubb og Viken filmsenters talentpris i 2018. Disse arrangementene har ikke bare vært inspirerende, men også verdifulle da jeg har knyttet bekjentskaper med likesinnede unge filmskapere. Dette har vært spesielt viktig da jeg ofte har følt meg litt alene med mine filmprosjekter i lille Lampeland.

Nå studerer jeg ved folkehøgskolen European Film College i Ebeltoft, Danmark, der jeg (sitat: produserer, lever, og puster film). Det er en internasjonal folkehøgskole. Her får jeg muligheten til å gjøre et dypdykk i flere felter, og har hittil fullført kursene skuespill, manus, og regi. Vi samarbeider i profesjonelle filmproduksjoner og produserer kortfilmer døgnet rundt. Også på denne skolen jobber jeg med mine egne prosjekter utenom undervisningen, og er nå i full gang med forarbeidet på en omfangene kortfilm. Filmen går under arbeidstittelen ”The End of Originality” og tar for seg temaene identitet, selvbetraktning, og menneskers trang til å skille seg ut. Sjangeren er satire, eksperimentell, og kan hinte til kunstfilm. En One Page PDF som utforsker ideen, er lagt ved i mitt dokumenterte arbeid. Her er blant annet også min intensjon for temaet og konseptet.


Drømmen

Min langtidsdrøm er å jobbe meg oppover fra studentfilmer og kortfilmer til spillefilmer her i Norden og Europa. I motsetning til den amerikanske filmindustrien, der film er mest av alt et produkt med en markedsverdi, så går film for oss skandinavere og europeere under kategorien kunst og kultur. Utviklingen av et filmprosjekt fra første stikkord i notater-applikasjonen til siste eksport i klipperommet, er et lidenskapsprosjekt. Treffer man riktig, betaler det også regningene. Jeg tror ikke helt på det å dele livet inn i seksjonene arbeid og fritid – utføre et yrke man føler seg pliktig i hver dag, lengte etter helgen, og når helgen endelig kommer, så er den neste lengtetiden rett rundt hjørnet. For meg gir det bare mening å drive med det jeg gleder meg over hver dag (uavhengig av hvor godt utbytte jeg har av det økonomisk).

Nå helt i starten, i mine første år som kortfilmskaper, så er drømmen å få realisert mine prosjekter. Jeg har til nå jobbet på produksjoner med et 0-500 kroners budsjett. Det har åpnet øynene mine for hvor gavmilde folk er når det gjelder lokaler, skuespill uten betaling, dugnad, og utlån av rekvisitter. På EFC har jeg knyttet vennskap til fotografer, skuespillere, lydteknikere, og produsenter som gjerne tar del i mine null-budsjett-filmer. Vi hjelper hverandre å realisere hverandres drømmer, samtidig som vi får et enormt utbytte av selve prosessen. Et par kostnader som jeg der i mot ikke kommer utenom er transport, mat, leiing av spesialutstyr, spesifikke kostymer, rekvisitter og gebyr for innsending til festivaler. I filmen ”The End of Originality” som er mitt førstkommende prosjekt, er dette med spesifikke kostymer, rekvisitter, og stilarter spesielt viktig for å gjøre det universet jeg ønsker å skape troverdig.

Drømmestipendet ville hjulpet meg med å realisere en kickstart på min langtidsdrøm. I løpet av dette året vil jeg fullføre kortfilmen ”The End of Originality”. De to neste årene vil jeg fortsette å jobbe på mine egne prosjekter, oppleve internasjonale filmfestivaler, og få erfaring ved å hjelpe til på større filmproduksjoner. I 2021 er det inntak på den Norske filmskolen i Lillehammer, og da vil jeg ha opparbeidet en fyldig nok portefølje til at jeg stolt kan sende inn min søknad der. Det er i hvert fall planen, drømmen. Når jeg formulerer det for meg selv allerede nå som en realitet, istedenfor noe jeg ønsker, så virker det mindre fjernt og mere nært. Det gjør det lettere å satse.

Kategori: Visuell kunst (film)

Sted: Flesberg, Viken

Nominert: 2019

Nominerte:

Laura Zayan (født 1999)

På nett:

The Importance of Doing Something Unimportant
European Film College Application
Instagram

Bilder: