Erlend Edland

Jeg heter Erlend Edland, er 16 år gammel og har spilt piano i 8 år ved Stavanger Kulturskole. Der har jeg Sandra Lie som lærer. Jeg har også vært med i talentutviklingsprogrammet Unge Talenter Bjergsted i snart 4 år. I fjor begynte jeg på musikklinja ved Stavanger Katedralskole, avdeling Bjergsted, hvor jeg får undervisning i rytmisk piano med Idar Hauge som lærer. Her får jeg også rytmisk samspill i tillegg til det klassiske samspillet vi har i UTB.

Jeg er veldig interessert i musikkteori og å forstå musikk og kunst generelt, og bruker mye tid på dette hjemme. Jeg anser meg selv som ganske allsidig innenfor musikk, ettersom jeg spiller både klassisk og rytmisk piano, har en god forståelse av musikkteori og driver med miksing og musikkproduksjon som en hobby. I tillegg hører jeg på veldig variert musikk, hovedsaklig moderne klassisk musikk, klassisk og elektronisk mikrotonal musikk, rap og Jacob Collier’s musikk. Jeg har det siste året hatt en stor fascinasjon for Olivier Messiaen og hans synestesi, og selv om jeg ikke har kromestesi har jeg en klar mening om hvilken musikk som er “fargerik” eller ikke. Jeg har også funnet mer ut om mine egne synestetiske forbindelser. Jeg forbinder bestemte farger med hver tone på samme måte som jeg og mange andre har farger for bokstaver, dager osv. Dette er veldig nyttig i musikkteori og for å huske musikk utenat, fordi alt kan bli sett som én kombinasjon av flere farger. 

Sammen med Hermann Garpestad fikk jeg førstepris i det regionale Ungdommens Musikkmesterskap (UMM) i 2018 med 23 poeng. I 2019 fikk vi 24 poeng, denne gangen som en sekshendig gruppe sammen med Kenneth Tran. Jeg fikk også førstepris som solopianist.


Drømmen

Jeg har lyst til å leve av musikk og skape opplevelser som gjør noe med folk. Jeg vil utvikle meg musikalsk, og spesielt viktig er det for meg å jobbe videre med å få ut følelser, tolkninger og farger i musikken, både gjennom pianospillet mitt og produksjon/komposisjon av musikk. Et stort mål for meg er å bruke erfaringene mine innenfor forskjellige områder og lage musikk hvor jeg kan dele de fantastiske og uforståelige opplevelsene jeg har med musikk og få andre folk til å oppdage nye ting om seg selv og musikken. Dette er det nok lenge til, og det største målet mitt akkurat nå er å lære meg hele Vingt Regards sur l’enfant Jésus og spille en konsert hvor jeg spiller hele. Jeg har også veldig lyst til å jobbe sammen med folk som driver med ting innenfor andre kunstområder.

Kategori: Musikk

Sted: Stavanger, Rogaland

Nominert: 2020

Nominerte:

Erlend Edland (født 2003)

På nett:

Chopin, Ballade 1
Rachmaninov, Prelude i ciss-moll
Hommage à I. Stravinsky, S. Prokofiev and D. Shostakovich Op. 139 av Alfred Schnittke