Oda Linnea Linnett Eidem

Jeg er en 18 år gammel jente fra Jørpeland og går tredje og siste år på musikklinjen ved Stavanger Katedralskole – Bjergsted. Jeg tar sangtimer i Strand kulturskole og mesteparten av min hverdag vies til musikk. Helt fra tidlig barndom har musikk spilt en stor rolle i livet mitt. Mamma tok meg med på babysang og hun pleide alltid å si at jeg kunne 40 barnesanger på rams. Musikken sto på døgnet rundt, vi danset og sang; - her ligger fundamentet for meg som musiker i dag.

Etterhvert begynte jeg, når jeg var 4 år, i barnekor i den lokale kirken og storkoste meg. Når jeg var for gammel til det begynte jeg i gospelkoret og senere Strand Soul Children. Kombinert har jeg gått i kor helt siden jeg var 4 år og jeg elsker det. Følelsen av samhold og kraften som kan skapes gjennom mange stemmer er utrolig. Ved musikklinjen har vi både kor og vokalensemble, her har jeg fått utviklet meg masse ved å synge sopranstemmen i både Händels: «Hallelujah» samt det store Mozarts Requiem prosjektet som foreløpig øves til. Musikkelevene ved Skeisvang, Vågen og Bjergsted skal samles i Fartein Valen i Mars og holde konserter med dette mesterverket. Dette vil bli et høydepunkt i mitt korsanger liv og noe som jeg ønsker å oppleve flere ganger.

I 2.klasse begynte jeg på piano i kulturskolen og gikk der til 9.klasse, gjennom denne opplæringen fikk jeg en større forståelse av musikk, notebilder og teori som var svært nyttig for senere utvikling. I 9.klasse ble jeg med på musikalgruppen i kulturskolen hvor jeg stortrivdes og fikk muligheten til å utfolde meg ved å kombinere både teater og sang. Gjennom dette tilbydde sanglæreren min: Gunn Hauge Voster meg en plass på sangundervisning ved kulturskolen, og jeg fikk raffinert sangstemmen min videre. Sammen med tanten min: Vilde Isabelle har jeg alltid lekt med musikk. Når jeg var mindre komponerte hun sanger som jeg kunne spille på piano og til konfirmasjonen min skrev hun en sang som het «When I Wake Up». Med denne sangen ønsket hun å skape positiv, oppbyggelig og fengende musikk som gjerne også kunne være til hjelp for andre. Jeg opptrådte med denne på ulike arrangement i kommunen og lagde etterhvert en musikkvideo til. Musikkvideoen ble meldt på UKM og kom helt til landsmønstringen der jeg fikk møte andre med samme interesser. Jeg og tanten min fortsatte å samarbeide og lagde mange sanger med samme mål om at de skulle ha et positivt budskap.

 Gjennom UKM åpnet det seg mange dører, jeg fikk være med på en kulturbåt i Ryfylke og opptre hver dag i en uke, jeg sang med et lokalt storband, opptrådde på 17.mai og andre lokale arrangement. I 2018 fikk jeg Ungdommens Kulturpris, en pris som deles ut lokalt til ungdommer, dette var svært uventet og ga meg selvtillit til å fortsette med det jeg elsker. Gjennom min utdannelse ved musikklinjen har jeg fått vært med på utrolig mye spennende: konsert på folken, St.Petri, Domkirken og mange huskonserter. Disse har bidratt til å utvikle meg som sanger og musiker.

 Høsten 2019 hadde jeg en av hovedrollene i musikalen «Jesus Christ Superstar». Da spilte jeg Simon Seloten, en av disiplene som ønsker at Jesus skal kjempe mot fiendene. Solosangen til Simon Seloten krevde belting høyt i leiet og dette utviklet meg ekstremt som sanger. Musikalen krevde også dans, skuespill og sang på samme tid og som øverste sopran fikk jeg utvide leiet mitt betraktelig, noe som løftet meg opp på et helt nytt nivå som solosanger og korsanger.

Drømmen

Nå nærmer jeg meg slutten på videregående og dermed også slutten på all musikkundervisning både i kulturskolen og ved musikklinjen. Dette gjør at jeg må finne nye arenaer for å få uttrykke min musikalitet. Sangen og musikken har vært en del av meg hele livet og jeg ser for meg en fremtid der musikken tar størst plass.

Musikk er min måte å uttrykke alt av følelser, det er min måte å finne ro og når jeg ser tilbake har det alltid vært musikken som har reddet meg inn når livet har bydd på utfordringer. Det å stå på en scene er noe som jeg trenger og brenner for. Inni meg er så mange budskap som jeg ønsker å få ut til flere gjennom sangene som jeg skriver.

For at musikken skal kunne vær en del av fremtiden min i så stor grad som jeg ønsker, vil jeg opp på et enda høyere nivå. Målet mitt er å kunne leve livet på scenen og formidle et positivt budskap som folk kan finne trygghet, samhold og energi i. Om jeg skulle vinne drømmestipendet vil dette gi meg muligheten til å kunne komme et steg nærmere drømmen om å leve av å skrive, gi ut og turnere med musikken min. Pengene vil gå til produsering / utgivelse av selvskrevne sanger pluss hjelpe meg i forhold til videre sang / musikkutdannelse og rådgiving fra etablerte musikere.

Jeg har lenge sett på Liverpool Institute for Performing Arts som et mulig studium og stipendet vil kunne hjelpe til å dekke reisekostnader i forbindelse med å utforske denne skolen. I tillegg har jeg som mål å bygge YouTube kanalen: Isamolle sammen med tanten min. Pengene vil kunne bidra til å konkret markedsføre denne og dermed formidle den vestlandske bonde og industri-kultur til verden.

Kategori: Musikk

Sted: Strand, Rogaland

Nominert: 2020

Nominerte:

Oda Linnea Linnett Eidem (født 2001)

På nett:

Mambo Italiano med Hjelmeland Storband
Hey Hooray
When I wake up
Du måste finnas